Hoofdmenu:
De 10 Melkkefir geboden:
1. Gebruik alleen schone plastic en glazen bokalen/potten
2. Gebruik alleen schone plastic of houten/bamboe lepels, spatels en zeven.
3. Laat de kefir op een donkere plaats rijpen.
4. Gebruik géén schoonmaakmiddelen.
5. Laat de kefirkorrels nooit in contact komen met gechloreerd water.
6. Stel de kefirkorrels tijdens de verwerking nooit bloot aan temperaturen beneden 0 graden celsius.
7. Stel de kefirkorrels nooit bloot aan temperaturen boven 40 graden celsius.
8. Laat de kefirkorrels nooit in contact komen met metaal.
9. Laat de kefirkorrels nooit zonder voedsel achter.
10. Oefen geen druk uit op de korrels.
Indien u zowel met melkkefir als met waterkefir werkt, geldt nog een elfde gebod. Zorg ervoor dat u voor de waterkefir niet dezefde “gereedschappen” gebruikt als voor melkkefir. Dus andere borstel, bak, zeef etc. Reden is dat kruiscontaminatie (vermenging van de 2 verschillende symbioses van beide kefirsoorten) in ieder geval de waterkefirsymbiose op den duur zal verstoren.
Verder mag een melkkefirbereiding, niet langer dan 2 dagen weggezet worden!! Idealiter zal de bereiding altijd al na één dag voltooid zijn. Twee dagen is dus al behoorlijk veel langer en we komen soms gebruiksaanwijzingen of ervaringen van mensen tegen die zelfs 3 tot 5 dagen aanhouden. Doe dat echter nooit!
Juist dan wordt de kans op besmetting met slechte bacteriën en schimmels groot, omdat we toch met een bederflijk melkproduct te maken hebben. Zeker als het om verse melk gaat.
Zie verder ook de aanwijzingen op de pagina "Bereiding".