Wat is melkkefir nu precies? - Alles over melkkefir

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Wat is melkkefir nu precies?

Melkkefir

Melkkefir is 'n wonderlijke symbiose (= samenlevingsvorm die voor alle betrokken organismen gunstig uitpakt) van goede bacteriën en gisten. Het wordt ook wel "yoghurtplantje" genoemd, maar die naam is misleidend. Ten eerste is het geen plant en ten tweede is het resultaat (een witte sprankelende friszure drank) vele malen gezonder dan welke (zelfs rechtsdraaiende) yoghurt maar ook; het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te houden of te krijgen.
Daar waar yoghurt één melkzuurbacteriestam als basis heeft, heeft kefir er een aantal en allemaal rechtsdraaiende melkzuurbacteriën
.
Het grappige is ook dat de melk die als basis gebruikt wordt, in feite helemaal niet zo gezond is en dat het eindproduct “Melkkefir” qua gezonde voedingswaarde zijn weerga niet kent! Zo verdwijnt bijvoorbeeld de slijmvormende werking van melk bijna volledig in de uiteindelijke melkkefirdrank en werkt het ook nog eens als een natuurlijk probioticum
(probiotica).
Eén defintie van probioticum luidt overigens: “Een probioticum is een levend microbiologisch voedingssupplement, dat de gezondheid van de gastheer bevordert, door het microbiële evenwicht in de darm te verbeteren.
".
En wat het helemaal afmaakt, is dat het voor iedereen bereikbaar is. Het kost je alleen een beetje tijd, energie en mogelijk eenmalig een klein bedrag om het te verkrijgen. Het wordt overigens ook veel gedeeld en uitgewisseld. Kan ook prima, alleen is er dan geen waarborg voor de kwaliteit en die wil nog wel eens variëren.

Afgespoelde melkkefirkorrels

Andere voordelen van melkkefir zijn het hoge gehalte aan vitaminen (B1, B2, B6, B12, C (Ascorbinezuur), D, H (Biotine) en K) en essentiële aminozuren. Een tekort aan vitamine H (Biotine) kan bijvoorbeeld spierpijn, droge huid en depressie veroorzaken, vitamine B12 wordt in het lichaam afgebroken door de anticonceptiepil, antibiotica en stress.
Vitamine B1 (Thiamine
) heeft een gunstige werking op het zenuwstelsel, het mentale evenwicht en is daarnaast ook essentieel voor het stabiliseren van de eetlust.
Overigens is vitamine H (Biotine) tegenwoordig bekend onder de vitaminenaam "B
8".
Voor een overzicht van alle vitaminen en hun werking, klik hier
(bron Wikipedia).

Tevens bevordert het het verteren van zetmeel, suiker en alcohol. Daarnaast is het zo dat kefir een hoge zuurtegraad schept in de darm, waardoor parasieten en andere onvriendelijke organismen moeilijk kunnen overleven.
Kefir maakt de huid zacht en soepel. Zelfs uitwendig (aangebracht als masker) kan kefir weldadig werken voor zowel een vette als een droge huid. Na een antibioticakuur is het goed om veel kefir te gebruiken, om zo het bacterieel evenwicht in de darmen weer te herstellen (dus geen ANTI
biotica, maar PRObiotica!).

Wikipedia zegt het volgende over melkkefir
.

Wat zijn deze korrels met de verschillende namen nu eigenlijk? Onder de microscoop ziet men, dat het uit verschillende micro-organismen bestaat. Bacteriën
en gistcellen, massaal ingebed, die van binnenuit zelf uitgescheiden worden. Een bioloog noemt zo iets een symbiose (= samenlevingsvorm die voor alle betrokken organismen gunstig uitpakt).
Melkzuurbacteriën
hebben voor de groei die zij doormaken genoeg levensmiddelen en vitamines nodig. De benodigde substanties worden van binnen uit door de gist geleverd. Daarvoor produceert de bacterie een zuur die de gist nodig heeft, en haar beschermt voor vereniging met andere micro-organismen. In de zure omgeving kunnen vreemde bacteriën en ziekteverwekkers niet leven en zich niet vermeerderen. Dit is dan ook de reden dat melkkefir inden verzorgd onder normale omstandigheden zo stabiel blijft en niet snel last zalhebben van bederf. Iets wat je wel zou verwachten bij het werken met een zuivelproduct.

De volledige samenstelling vind u hier
.

De melkkefirkorrels vermeerderen zich overigens vanzelf, mits je er hygiënisch mee omgaat (belangrijk, anders loop je toch een kleine kans op besmetting met ongewenste, slechte bacteriën).

De kans daarop is bij goed toegepaste hygiëne echter nihil, melkkefir kan echt wel tegen een stootje
Waar u minimaal op dient te letten, kunt u teruglezen op de 10 melkkefir geboden pagina
.
De kefir kan dan ook oneindig bruikbaar
zijn, u hoeft dus niet steeds opnieuw kefirkorrels te bestellen/verkrijgen en kunt eindeloos doorkweken en ook andere mensen er een plezier mee doen.

Melkkefirontwikkeling, met wei-afscheiding onderin.
 
Copyright 2018. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu Bekijk statistieken