Kwaliteit? - Alles over melkkefir

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kwaliteit?

Melkkefir

Kwaliteit en de relatie met vermeerdering en korrelgrootte:

Zelf kopen/verkrijgen wij regelmatig melkkefikorrels van anderen (in een zoektocht naar nog betere kwaliteit).
Deze testen we uitgebreid en de uitkomst is toch vaak dat de kwaliteit van de verkregen cultuur in de meeste gevallen bedenkelijk tot ronduit (zeer) slecht is. De grootte v.d. korrel i.c.m. de te verwachten vermeerdering, smaak, kleur en kristalstructuur is een goede indicatie voor de kwaliteit en daarmee de levensvatbaarheid van de cultuur.


Vermeerdering:

Wat de vermeerdering betreft: de kefirkorrels dienen zich in ongeveer 2 tot uiterlijk 4 weken verdubbeld te hebben qua gewicht. Is dit minder, dan heeft u kwaltitatief een minder goede kefircultuur en zal de praktische waarde dus overeenkomstig zijn.
Een andere rekenregel - in ieder geval bij onze kefir - is dat de kefirkorrels per verwerking (duur o.b.v. één dag) ongeveer 10% groeien.


Korrelgrootte:

Is de gemiddelde korreldiameter driekwart cm, of minder, i.c.m. trage of geen groei, of zijn er géén korrels die een grotere diameter dan 1 cm hebben, dan kunnen er ook vraagtekens bij de kwaliteit gezet worden. Vaak treed dit op i.c.m. een gelere, doffere kleur van de korrel.
Varieert de groei en de korrelgrootte bij u? Dat is normaal; het is een levend natuurproduct, klimatologische en lichtomstandigheden variëren, u gebruikt als het goed is natuurlijke ingrediënten waar ook variatie in zit. Kortom, variatie in deze parameters resulteren in variatie in het eindproduct.
Als de korrel dus tijdelijk wat kleiner wordt, of minder sterk groeit, is er geen reden tot zorg. Wel moet u opletten als de korrels in zo'n tijdelijke dip blijven!
Wat in ieder geval goed is om te weten, is dat in de zomer de kefircultuur het over het algemeen wat beter zal doen en sneller zal groeien. Dit als gevolg van aanmerkelijk warmere temperaturen.
Wat ook normaal is, zijn de zeer kleine "baby kefirkorreltjes" van soms nog geen milimeter groot. Deze zijn afgescheiden van de grotere korrels en zullen uiteindelijk steeds groter groeien en zelfstandige korrels worden.
Het kan ook voorkomen dat u heel veel van dit soort korreltjes hebt. Als dat zo is, is de kans groot dat dat voor het overgrote deel geen melkkefirkorrels zijn, maar ingedikte melkkefir. U merkt dat doordat u deze gemakkelijk fijn kan wrijven.
Als dat zo is, is het verstandig om de kefir eens goed met water te spoelen en van deze kleine korreltjes te ontdoen. Dat kan ook door een zeef met een grotere maas te gebruiken, zoals zeven met een siliconen lap vaak hebben. Wel moet u er dan zorg voor dragen dat de melkkefir voor de eerstvolgende bereiding voorzien wordt van een flinke scheut gerijpte kefirdrank. Zodoende kan deze een goede doorstart maken.


Smaak:

Opvallend vaak is de smaak dan ook zuurder dan normaal, maar niet altijd "lekker" zuur zoals melkkefir juist wel hoort te zijn.
Dit negatieve effect kan heel goed voorkomen, terwijl de korrel toch goed vermeerdert. Als u geen vergelijkingsmateriaal hebt, kunt u zelfs denken dat het zo hoort.
Gezonde melkkefir zal altijd friszuur smaken en zonder toevoeging van suiker toch goed smaken.
Neem in ieder geval géén risico's met uw gezondheid, de kosten voor een nieuwe portie zijn beperkt.
Via veiling- en advertentie websites kunt u er ook aan komen, maar onze ervaring is dat hooguit 1 op de 10 personen echt goede kefir levert. De rest is matig tot slecht van kwaliteit. Bovendien wordt er vaak op bestel- en informatieverzoeken niet, traag of slecht gereageerd.


Onze melkkefir:

  • Huidige (november 2012) groeiratio: groei is 10% in 1 a 1,5 dag.

  • Combinatie van kleine tot zeer grote korrels / brokken. Soms vuistgroot welke gescheurd moeten worden, anders zijn deze uiteraard niet te verzenden.

Gisten van melkkefir onder de microscoop
 
Copyright 2018. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu Bekijk statistieken