Therapeutische werking van melkkefir - Alles over melkkefir

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Therapeutische werking van melkkefir

Melkkefir

Melkkefirdrank wordt een heilzame werking toegedicht voor een hele reeks gezondheids gerelateerde klachten. Genoemd worden o.a.:


Kefir wordt ook wel als reden genoemd waarom de mensen in de Kaukasus zo oud worden (daar werd en wordt het nog steeds veel gebruikt). Opvallend is dat ziektes als kanker en TBC in die regio nauwelijks voorkomen.
Van de werking, samenstelling e.d. heeft de Russische professor Menkiw zijn levenswerk gemaakt en ook later is vooral in voormalige oostbloklanden veel onderzoek naar kefir verricht (bv. de Sloveense onderzoekers Metka Filipic en Tamara Lah van het Nationaal Instituut voor Biologie in Ljubljana en Dr. Drasek in Duitsland voor WO II). In veel oostbloklanden, de balkan en zeker in Rusland zelf, kun je kefirdrank zo kant en klaar bij de supermarkt kopen, iedereen kent het daar.
Helaas is na de val van de Sowjet unie, veel wetenschappelijke informatie en kennis verloren gegaan.

Opmerkelijk is ook het feit dat kefir – waar een Candida variant in zit – wordt genoemd als ondersteuning tegen de hardnekkige kwaal Candida
(ook wel candidiasis genoemd). Dat kan omdat de variant die in kefir zit, de gehele dag door Candida albicans nuttigt, en die laatste is verantwoordelijk voor de kwaal, als die zich voordoet.
Candida patiënten kunnen dus met een gerust hart kefir gebruiken, dat geldt zowel voor melkkefir als voor waterkefir
.
Er zijn verder geen contra-indicaties bekend bij het gebruik van melkkefir. Het is ook geschikt voor kinderen en bij lactatie. Als u melk kunt verdragen, dan melkkefir zeer zeker.

Bedenk bij dit alles wel, dat als u melkkefir therapeutisch wilt gebruiken, het eerst zaak is contact op te nemen met uw huisarts/voedingsdeskundige voor advies! Wij zelf kunnen geen enkele gezondheidsclaim garanderen. Dat is wettelijk verboden voor voedingsmiddelen en voedingssupplementen, waar melkkefir onder valt.

Gezien het feit dat er helaas nog maar weinig wetenschappelijke informatie over de therapeutische werking van kefir meer beschikbaar is, is het van groot belang dat nieuwe inzichten, onderzoek en met name wetenschappelijke onderbouwing bekend gemaakt worden zodra deze voorhanden zijn. Ik zal daar graag op deze plaats een plekje voor inruimen, al is het maar een link naar de juiste pagina.

Zie de pagina Probiotica en wetenschap voor andere links die verwijzen naar informatie over de relatie (melk)kefir, overieg probiotica en verschillende ziektebeelden.

Men moet wel rekening houden met een minieme hoeveelheid alcohol, die in de drank aanwezig kan zijn (maximaal zo'n 0,5%).
Bedenk wel dat als u de melkkefir langer laat staan, ook de hoeveelheid alcohol zal toenemen. Ga er van uit dat één dag fermentatie
voor de kefir voldoende moet zijn. Echte maximum is 2 dagen, langer zeker niet laten fermenteren. Het risico op bacteriën die bederf veroorzaken is dan zeker aanwezig.


Verantwoording:

Bedenk bij dit alles ook, dat als u kefir therapeutisch wenst te gebruiken,  het eerst zaak is contact op te nemen met uw huisarts of voedingsdeskundige voor advies en overleg! Ook al zijn er geen contra-indicaties of bijwerkingen bekend. U moet melkkefir beschouwen als een gezond voedingsmiddel, wat een goede spijsvertering ondersteunt. Het is géén geneesmiddel. U kunt natuurlijk kefir ook gebruiken, simpelweg vanwege het feit dat het gewoonweg erg lekker is! Wij zullen nimmer op de stoel van een arts gaan zitten. Dat oordeel laten we dan ook graag aan andere, gekwalificeerde professionals over. Hebt u die achtergrond en wilt u bijdragen aan een evenwichtige informatievoorziening over kefir, dan houden wij ons aanbevolen. Wij zijn met name geïnteresseerd in wetenschappelijk onderzoek en zullen daar ook abstracts over publiceren elders op deze website
.

Kefirboek van Peter Bauwens


Links het kefirboek van Peter Bauwens. Ook de therapeutische werking van zowel melk- als waterkefir (die leverbaar is via webwinkel www.kefirshop.nl), wordt daarin uiteengezet. Klik hier voor een gedetailleerde beschrijving.

 
Copyright 2018. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu Bekijk statistieken