U bent er niet; wat doet u met uw melkkefir? - Alles over melkkefir

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

U bent er niet; wat doet u met uw melkkefir?

Melkkefir

U kunt een korte tijd niet voor uw melkkefir zorgen?

U wilt melkkefirkorrels voor langere tijd bewaren?

Dat heeft iedereen wel eens, maar wat zijn de mogelijkheden?

  • Regel een “kefirsitter”, iemand die het even van u over wil nemen (en die dat ook kan!). Als dat niet lukt kunt u het volgende doen.

  • Tot ongeveer 1 week weg: Doe de melkkefirkorrels in een overmaat van melk in een weckpot in de koelkast. De kefir doet wel z'n werk, maar op een heel zacht pitje. Sluit het deksel niet luchtdicht, dit i.v.m. de druk die behoorlijk kan oplopen.Vries ook wat laatst gewonnen kefirdrank in.

  • Bij thuiskomst: Spoel de kefir goed af. Normaal gesproken is dat niet gewenst, maar u zult zien dat er een kaasachtige substantie aan de kefir kleeft. Die zal verwijderd moeten worden.De eerder ingevroren kefirdrank doet nu dienst om het weer activeren van de kefir te versnellen. Doe deze bij de kefirkorrels, melk (minder dan normaal) en roer deze regelmatig om gedurende de eerste paar dagen.


Bent u langer dan 1 week weg, dan kunt u variant B (rechts hiernaast) gebruiken, of u vraagt aan iemand die dat verantwoord kan, om de kefir in de koelkast tussentijds te verschonen (1 x per week) en dus te voorzien van een nieuwe verse portie melk.

Waarom zou u dat doen? In ieder geval vanwege één belangrijke reden. Met de kefir waar u dagelijks mee werkt kan wat gebeuren; u spoelt per ongeluk met heet water af, u laat de weckpot uit uw handen glippen.
Het is dus goed om ee
n zogenaamde “backup” te hebben, maar dan wel een die u ongestoord voor langere tijd ongemoeid kunt laten en die u kunt gebruiken in geval van calamiteiten, of om aan iemand anders te kunnen geven die 't nodig heeft.
Hoe doet u dit?

  • Droog de melkkefirkorrels door deze te deppen met een niet pluizende schone katoenen theedoek. Gebruik zonodig een tweede, want u zult merken dat er veel vocht vanaf komt. U kunt als hulp ook een goede kwaliteit keukenrol gebruiken.

  • Doe de kefir in een diepvrieszak.

  • Noteer met watervaste stift de bewaardatum.

  • De kefir gaat in de vriezer.

  • Vries ook los een beetje kefirdrank in.

  • Bij thuiskomst/weer activeren: De eerder ingevroren kefirdrank doet nu dienst om het weer activeren van de kefir te versnellen. Doe deze bij de kefirkorrels, melk (minder dan normaal) en roer deze regelmatig om gedurende de eerste paar dagen.


Op deze wijze is he
t mogelijk om tot maximaal 1,5 jaar kefir te bewaren, die vervolgens weer prima te activeren is; goed afspoelen en laat maar ontdooien in een verse portie melk.
Ook hier geldt weer dat het even zal duren voordat u ee
n drinkbaar resultaat verkrijgt.
Reken zeker op een periode van minimaal 'n week.

 
Copyright 2018. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu Bekijk statistieken